Menu
Categorieën
 
Lupus Oogaandoeningen

Systemische lupus erythematosus is een chronische auto-immuunziekte die voornamelijk voorkomt bij jonge vrouwen. SLE veroorzaakt ontstekingen en schade aan in verschillende gebieden van het lichaam en is een ziekte van opflakkeringen en remissies. De behandeling bestaat meestal corticosteroïden, immunosuppressiva en een antimalaria medicijnen. Een van de algemeen aangetaste organen is het oog, als de ontsteking van lupus beïnvloeden bijna alle gebieden van het oog.

Systemische lupus erythematosus kan een uitslag op de oogleden veroorzaken. Deze uitslag wordt een discoïde huiduitslag en bestaat uit verhoogde schilferige vlekken. Behandeling met systemisch anti-inflammatoire geneesmiddelen vaak verlichting bieden voor dit type lupus oogziekte.

In een artikel in het tijdschrift “Reumatologie”, gepubliceerd in 2007, RR Sivaraj en collega’s stellen dat droge ogen syndroom komt voor bij ongeveer een derde van alle patiënten met lupus. De oorzaak van droge ogen is een ontsteking van de traanklier dat tranen produceert. Droge ogen kunnen variëren van mild tot ernstig bij deze patiënten. De behandeling omvat kunstmatig traanvocht en zo nodig een tijdelijke of permanente blokkering of afsluiting van de scheur afvoerkanalen in het oog.

Bij systemische lupus erythematosus, kan het hoornvlies ook terugkerende epitheliale defecten, die pijn en scheuren dat in de loop van de dag kan verbeteren kunnen veroorzaken. Er kunnen ook perifere zweren op het hoornvlies die indicatief vasculitis, of actieve ontsteking kan in de bloedvaten. Deze voorwaarden kunnen voorkomen dan veranderingen die kunnen gebeuren in de cornea geassocieerd met droge ogen syndroom.

Ontsteking van de episclerale en sclerale weefsels kan een van de eerste tekenen van lupus. Dit zijn oppervlakkige episcleritis en dieper scleritis inflammatoire aandoeningen die uiteenlopende niveaus van ernst hebben. Episcleritis is mild en meestal vrij beperkt. Scleritis, anderzijds, is zeer pijnlijk en kan leiden tot gezichtsverlies. Scleritis kan gepaard gaan met netvliesloslatingen en zwelling en moet worden beoordeeld door een oogarts onmiddellijk. Scleritis is een teken van systemische inflammatoire activiteit en vereist een systemische behandeling.

Het netvlies kan worden aangetast in 10 procent van lupus patiënten, volgens Dr Sivaraj. De lupus retinopathie kan gezichtsveld verlies of verminderde gezichtsscherpte veroorzaken; de ontsteking van de bloedvaten in de retina te verlaten veranderingen vergelijkbaar met die bij hypertensieve of diabetische retinopathie. In de meer ernstige gevallen kan lupus retinopathie leiden tot netvliesloslating en glasvochtbloeding of bloeding in het oog. Retinale en arteriële vaartuig occlusie kan in zeldzame gevallen voorkomen. Systemische immunosuppressie belangrijk behandeling, maar ophthalmologists moet naar specifieke kwesties in de retina met chirurgische procedures, zoals lasertherapie.

De vaatvlies, de laag van bloedvaten onder de retina kan ook worden beïnvloed lupus. Dit kan aanzienlijk gezichtsverlies veroorzaken ook. Bij SLE oogziekte, kan de ontsteking in deze laag lekkage veroorzaken en leiden tot netvliesloslatingen. Het is moeilijk om deze veranderingen een verwijde oogonderzoek evalueren; Gewoonlijk is een kleurstoftest met foto van de achterkant van het oog nodig om deze veranderingen nauwkeurig vast te stellen.

Neuritis optica wordt vaak geassocieerd met multiple sclerose; echter, is gezien bij systemische lupus erythematosus ook. De lupus oogziekte optische neuritis is een ontsteking van de bekleding rond de oogzenuw en presenteert met verlies van het gezichtsvermogen in een oog. Unlike in andere ziekten, optische neuritis in SLE neiging vooruitgang en kan leiden tot optische atrofie. Een andere voorwaarde, optische neuropathie kan optreden wanneer de bloedvaten die de oogzenuw geblokkeerd. De prognose is slecht, maar systemische immunosuppressieve therapie kan van nut zijn.

7,278 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

*